Hengelo in de jaren zestig

Griekenland Demo

Volgens anti-rookmagiër Robert Jasper Grootveld, die van de happenings rond het Lieverdje weet u wel, was Amsterdam in de jaren zestig het ‘magies sentrum’ van de wereld, en misschien zelfs wel van heel de kosmos. Maar voor ons, jongeren uit de provincie, was dat magisch centrum niet Amsterdam maar Hengelo, of all places. Ja, u leest het goed: Hengelo. Dat slaperige Twentse provinciestadje oefende in de tweede helft van de jaren zestig een onweerstaanbare aantrekkingskracht uit op allerhande langharig, werkschuw tuig. Drop-outs, beatniks, hippies, muzikanten en dichters (het bundeltje zelfgeschreven verzen achteloos onder de arm) kwamen zomaar opeens van heinde en verre toegestroomd: uit Amsterdam en Delft, uit Groningen, Zwolle en Deventer, uit Nordhorn van over de grens, maar natuurlijk ook uit Hengelo zelf plus omliggende steden en dorpen als Almelo, Enschede, Borne, Wierden en Nijverdal.

But why? Voor mij is dat eigenlijk nog steeds een raadsel. Hoezo was Hengelo opeens the place to be? Wat had Hengelo in die tijd eigenlijk te bieden?

Natuurlijk, er waren al wel tekenen dat de jaren zestig ook aan Hengelo en omstreken niet geheel onopgemerkt voorbij zouden gaan. Zo verschenen er in de regionale pers zorgelijke berichten over het toenemende drugsgebruik onder jongeren in de Twentse steden. Ook konden we lezen over de 21-jarige Enschedese dichter C.F. die vanwege marihuanabezit tot enkele weken celstraf was veroordeeld. En in dat naburige Enschede vonden op zaterdagmiddag ook wel eens ‘happenings’ plaats: het verkeer ontregelende ‘ludieke’ acties waarbij bijvoorbeeld rollen wc-papier over straat werden uitgerold en in de fik gestoken.

Maar dat alles neemt niet weg, dat een duidelijke infrastructuur voor het alternatieve jongerencircus dat zo plotseling in Hengelo was neergestreken toch eigenlijk ontbrak. In het prille begin vertoefde het zootje ongeregeld dan ook voornamelijk in en rond de broodjeszaak van plaatselijk horecaondernemer Theo Elschot. Totdat – de jongelui moesten immers van de straat – de Hengelose Stichting voor Buurt- en Clubhuiswerk zich over hen ontfermde en een van machinefabriek Stork gehuurd pand aan de Langelermaatweg ter beschikking stelde als onderkomen. De Hengelose gemeenteraad toonde zich genereus en kwam met een ruime subsidie over de brug, het Rijk droeg ook een steentje bij, en dat was dus het begin van het fameuze Fashion, het jongerencentrum waarover de Hengeloërs zelfs nu, een halve eeuw later, nog steeds niet uitgesproken raken.

Maar hoe bijzonder dat Fashion in de Hengelose verhoudingen van die tijd misschien ook was, het paste wel weer naadloos in het plaatje van de jaren zestig, waarin we tegen de achtergrond van meer welvaart en vrije tijd de opkomst zagen van een alternatieve jongerencultuur die botste met de waarden van een oudere generatie, aan het gezag waarvan zij zich na een korte maar hevige strijd zegevierend wist te ontworstelen 😉 . Een alternatieve jongerencultuur die enerzijds behoorlijk hedonistisch was, zeg maar sex& drugs& rock-’n-roll, maar die anderzijds toch ook de politiek niet schuwde. Zo werden er bijvoorbeeld vanuit Fashion demonstraties georganiseerd tegen het kolonelsregime in Griekenland en de oorlog in Vietnam. Om maar eens wat te noemen.

Bij mij op zolder vond ik in een oude schoenendoos nog wat vergeelde foto’s uit de periode 1966-1969, zeg maar ruwweg de Fashionperiode. Foto’s van bezoekers van het roemruchte jongerencentrum (waaronder ikzelf), maar vooral ook foto’s die documenteren hoe we in die tijd niet alleen maar blowden, maar ook de straat op gingen om te protesteren tegen alles wat ons niet zinde. Foto’s van happenings en demonstraties, dus. Oet Hengel!

Klik voor een diapresentatie op een thumbnail, en vervolgens op F11 op uw toetsenbord voor een grotere weergave.

Voor meer over Hengelo in de jaren zestig en Fashion klik hier:

The Fashion Experience

en hier:

Babylon Revival

Advertenties

8 reacties op “Hengelo in de jaren zestig

 1. Beste Ed . Ik ben bij het Poparchief Twente afdeling Hengelo waar ik secretaris ben en wil je graag een keer spreken over je Fashiontijd . Het gaat mij vooral om de eerste periode aan de Langelermaatweg. Het doel is om een artikel/hoofdstuk te schrijven over Fashion dat laat zien dat er niet alleen een moord en drugshandel waren, maar ook veel andere zaken werden geïnitieerd. Mijn mailadres is htbbrummelhuis@home.nl..
  Hans ten Brummelhuis

 2. dag Ed
  kort geleden ontvingen we bij de site een mail van Kurt uit Denemarken. Naast zijn goede herinneringen aan Fashion (Langelermaatweg) was hij op zoek naar Sandra uit de Faradaystraat Enschede. Jou vast ook bekend want ze komt nogal eens voor op je foto’s. Sandra hebben wij nog niet gevonden, heb jij een idee waar ze zou kunnen zijn?
  Begrijp ik nou goed dat je met schroeven en bouten weer in elkaar gezet bent?
  Sterkte daarmee.
  btw. Samen met de Gigengackjes en Herman Wolkotte proberen we eind dit jaar weer eens iets leuks te regelen. daar hoor je nog wel van.
  nog een btw. Wim Meier heeft nu een biografie en daar neemt Fashion ook twee bladzijden in.
  groeten
  Alex

  • ‘k Heb helaas geen idee, Alex, wat er van Sandra geworden is. Misschien dat een van de Enschedeërs uit onze kennissenkring meer weet. Floris Poelman wellicht? Je vindt hem op LinkedIn.

   En ja, drie pinnen in mijn heup. Inmiddels loop ik weer kleine stukjes zonder krukken. Moeizaam nog en al waggelend. Revalidatie gaat langzaam.

   Benieuwd naar wat jij, de Gigengackjes en Herman in petto hebben!

   En zoals je hierboven kunt lezen is Hans ten Brummelhuis bezig met een artikel over Fashion dat de “roman” van Krijnsen mogelijkerwijs wat nuanceert. Lijkt me geen slechte zaak.

   Groet,
   Ed

 3. Goed zo Eddie, ook in de Black Magic was er geen sprake van moord en doodslag. Net als in de Langelermaatweg waren we gewoon ludieke hippies. Ook het begin van Fashion in de Clerkstraat verliep zonder enig geweld. We voetbalden, Bennies winkeltje verkocht sieraden, en er was geen aan dope verslaafde idioot zoals door Krijnsen beschreven. Later zou het uit de hand lopen door de gebroeders De Vries die het café volkomen vernielden. En dit bleek vooral qua sfeer duidelijk merkbaar, helaas.

 4. Hallo Eddie , toevallig kwam ik op internet een imponerend stuk geschreven door Eduard van Dijk tegen, het betrof zijn emotie s over de Wiegedood van zijn dochtertje , ik vond aangrijpend , vriendelijke groet, kasper

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s